Scotts炸魚薯條店,成都 / Unknown Works

活躍且可折疊的立面

項目標簽

設計公司:
位置:
類型:

非常感谢 Unknown Works 予gooood分享以下内容
Appreciations towards Unknown Works for providing the following description:

在伦敦和香港均有办公室的Unknown Works创意工作室对英国各地的炸鱼薯条店进行了3D式的扫描,并将其形式融入到这家位于中国成都的概念餐厅的设计当中,为之赋予了活跃且可折叠的立面。

Fish and chip shops from around the UK were 3d scanned by London and Hong Kong based creative studio Unknown Works, and digitally replicated to form the active, unfolding facade of this concept restaurant in Chengdu, China.

▼门店外观,exterior view

这间33平方米的小餐厅位于成都太古里一个显眼的转角处。由于内部空间十分有限,无法提供用餐空间,而门店外墙却在场地中十分突出,设计师便自然地将立面当成项目的关键切入点——既能够为客人提供活跃的停留空间,又能够为整个餐厅提供概念性的框架。

▼立面设计示意,facade design concept

The tiny 33sqm restaurant sits within Taikoo Li, an upmarket shopping district in the heart of Chengdu, China’s fourth largest city. The site is located at a prominent corner junction within the Swire Properties owned estate. With the interior space being so limited for dine-in guests and the exterior envelope being such a visible marker of the site, it was immediately obvious that the facade itself should play the key role in the project – forming both an active space for restaurant goers to inhabit as well as being the conceptual framework for the entire restaurant.

▼立面成为设计的关键切入点,the facade plays the key role in the project

▼可活动的立面,the active facade

概念的实现是基于对英国各地的炸鱼薯条餐厅的细致分析而完成的,涉及到材质、纹理、室内和室外设计等方面。各种精致的细节和特质,例如装饰性的立面、细木工制品、撒盐罐、鱼形饰品乃至墙纸纹理均经过了数字化的捕捉和复制。通过激光雷达扫描和摄影测量法收集的数字点云数据在处理之后形成一个充满各种建筑元素的资料库,并在此基础上构成了新门店的外观。

The concept was formalised through 3D scans of existing textures, patinas, interiors and exteriors of a variety of fish and chip restaurants around the UK, including the original Scotts. Meticulous details and idiosyncrasies such as ornate facades, joinery details, salt shakers, fishy trinkets and even down to wallpaper textures have been digitally captured and replicated. The digital point cloud data collected through lidar scanning and photogrammetry were processed to form a library of architectural elements that form the facades for Scott’s TKL.

▼立面细部,facade detailed view

▼折叠门细部,door detail

全新的活动外墙由乳白色的玻璃钢(GRP,玻璃纤维增强塑料)构成。项目雇用了为迪士尼制作大型人物道具以及为漫威电影布景的专业承包商,利用大尺寸的5轴数控铣床来制作可重复利用的模具,用于制作立面上1.1m x 3m的门,最后再进行填缝、固化和手工修整。

The new and active facade is made from alabaster white Glass Reinforced Plastic (GRP). Specialist contractors normally appointed in the fabrication of oversized mascots for Disneyland and film sets for Marvel used large-scale 5 axis CNC milling machines to carve the reusable moulds for each of the 1.1m x 3m doors which were then lined, cured, and hand finished.

▼乳白色的玻璃钢外墙,the facade is made from alabaster white Glass Reinforced Plastic

▼立面细节,details

构成立面的每扇门都可以被展开,一方面为新门店赋予了明显的特征,另一方面也为紧凑的空间补充了一体化的家具。餐桌从每个门板的中央展开,为用餐者提供了一个被框选出的视野,使其可以从中看到彼此。

▼设计示意,concept

Each door that makes up the facade unfolds to form both the characterful face to the newly transplanted chippy as well as acting as the integrated furniture for this compact but prominent intervention. Tables unfold from the centre of each panel giving each diner a framed view of their neighbours.

▼可展开的门为紧凑的空间补充了一体化的家具,the doors act as the integrated furniture for this compact but prominent intervention

▼框架视野,a framed view

▼室内细部,interior view

内部厨房的布局遵循了朝向顾客的柜台的轮廓,使备餐、烹饪和打包的过程变得自然而流畅。白色瓷砖网格覆盖了室内的墙面、地面和柜台,同时将大量的储物空间隐藏在连续的表面之下。

The layout of the internal kitchen follows a weaving, customer-facing counter, creating a linear experience of the preparation, cooking and packing process. The interior has been pared back to a graphic white tiled grid that covers the floors, walls, counter and continues to form hidden doors that conceal a myriad of storage spaces.

▼厨房和用餐空间,kitchen and dining area

Scotts太古里店以独具创意的方式将西方的传统小店带入到中国的环境中。设计巧借了中国人常说的“山寨”概念,将其他店面的特征元素“复制”到该项目当中,希望通过这种方式来讨论文化交流、对话以及贸易往来对现代中英关系产生的影响。

Scotts TKL is the first embodiment in a series of international outposts of the traditional chippie reimagined for China. Taking the notion of ‘Shanzai’, a term describing the act of copying and imitation that is so often indiscriminately directed at Chinese commerce, this project aims to frame the discussion around the guises of what cultural exchange, dialogue and trade can take in modern Sino-British relationships.

▼门店招牌,store sign

▼装饰细节,the adorned facade

▼街道视角,street view

▼设计示意,concept gif.

▼平面图,plan


Project credits:
Architect: Unknown Works
Design Team: Kaowen Ho, Ben Hayes, Theo Games Petrohilos
Client: Jimmy Yu / Swire Properties
Contractor: IH partners
CNC Manufacturer: MAX Production Co Ltd

More:Unknown Works

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

任选4多少钱