阿爾托大學V?re大樓,芬蘭 / Verstas Architects

以小型模塊單元融入校園整體景觀

項目標簽

設計公司:
位置:
類型:

感谢 Verstas Architects 予gooood分享以下内容 。
Appreciation towards Verstas Architects for providing the following description:

Väre大楼是阿尔托大学艺术、设计与建筑学院以及商学院的新教学楼。Väre在英语中有波纹和微光的意思。大楼坐落在芬兰埃斯波的奥塔涅米校区,这里拥有众多全球知名的现代主义建筑,Väre的落成为校园注入了新的活力,并对阿尔托大学的转型、商科和艺术设计以及技术科学等学院的合并以及奥塔涅米区域的集中化和多样化起到了关键性的作用,使奥塔涅米区作为芬兰大都市区的一部分持续蓬勃发展。该方案经经历了2012-2013年两个阶段的国际公开竞赛,并最终获得优胜。

The Aalto University Väre Building is the new home of the Aalto University School of Art, Design and Architecture and the School of Business. Väre, which means ripple or glimmer in English, brings together the schools of design and business in a globally unique way. It is situated in the Otaniemi campus in Espoo, Finland, world-famous of its modernist architecture, and introduces a significant new dynamic to the campus. The Väre building plays a key role both in the transformation of the Aalto University, a merger of earlier universities of business, arts and design and technical sciences, and in the densification and diversification of the Otaniemi district as a part of the growing Finnish metropolitan region. The architectural design is based on the winning entry in an open international competition in two stages organized in 2012-2013.

▼Väre大楼与校园广场,The new square and the Väre building ©Andreas Meichsner

Väre大楼与阿尔瓦·阿尔托和艾莉莎·阿尔托在1960年代设计的主楼及图书馆相邻,因此它还面临着与现代大师塑造的建筑环境相适应的挑战。艾诺·阿尔托和阿尔瓦·阿尔托在1948年对拥有精致景观的校园进行了整体规划。 Väre大楼在与校园环境形成对话的同时,也从本质上改变了校园的动态。

The Väre building is adjacent to the earlier main building and library designed by Alvar and Elissa Aalto in the 1960s. The project had therefore the added challenge of fitting into the context of highly respected modern master. Aino and Alvar Aalto laid out the whole original masterplan for the carefully landscaped campus in 1948. Väre is in a dialogue this composition, while it also changes the dynamic of the campus essentially.

▼从Väre大楼望向阿尔瓦·阿尔托和艾莉莎·阿尔托在1960年代设计的主楼,view to the earlier main building and library designed by Alvar and Elissa Aalto in the 1960s ©Andreas Meichsner

设计方案引入了一个全新的中央广场,将新教学楼与旧教学楼连接起来,提供了通往地下路径和Väre大楼内部的购物中心的新入口。占地7300平方米的购物中心包含餐厅、咖啡厅、健身房和零售空间,与新广场共同作为休闲集会的理想场所,同时还为1850名学生和350名教职员工带来一系列跨学科的互动空间。

The design forms an entirely new central square that connects the old and new university buildings, an entrance to a new underground line and a shopping centre included in the Väre building. The 7,300 square meter shopping centre has restaurants, cafés, a gym and retail spaces. Thus, the new square and the Väre Building serves as a place of casual encounters and while it also provides a series of spaces for interdisciplinary interaction for 1,850 students and 350 employees.

▼从餐厅望向工作空间,view to the workshops from the restaurant ©Andreas Meichsner

布局和体块设计将大规模的Väre项目划分为多个较小的单元,使其能够适应公园式校园的环境和尺度。两个主立面的轮廓与既有的主楼轮廓相适应,手工铺砌的红砖延续了阿尔托在材料运用上的纯熟技艺;带有花纹的比例则为建筑赋予了现代气息。

▼首层平面图,ground floor plan

The layout and massing break the large volume of Väre into a cluster of smaller units helping it adapt to the context and scale of the park-like campus. The two principal facade alignments are derived from the old main buildings. The use of hand-laid red brick follows Aalto’s masterful treatment of the material while the use of glass patterned glass gives the building a contemporary expression.

▼手工铺砌的红砖和轻盈的印花玻璃形成对比,the building is clad in sturdy red brick and light printed glass ©Tuomas Uusheimo

该建筑令传统的庭院式校园类型适应了当代的教学方法。简单的网格布局提供了交互且灵活的单元式工作空间。经过谨慎规划的空间序列围绕着天窗下的中庭层层展开,为所有的楼层以及连接它们的楼梯提供了开阔的视野。透明的墙壁将项目空间中的创造场景展示出来,底层的大厅也完全向公众开放。

▼主大厅空间,main lobby ©Andreas Meichsner

The building adapts the classic courtyard university typology to contemporary ways of learning and pedagogy. The spatial layout based on a lattice of simple project space units supports interaction and flexible use. The carefully planned spatial sequence unfolds with rooms arranged around sky-lit atriums that open views to all the floors and the stairs connecting them. Transparent walls reveal the creative action in the project spaces and the ground floor lobby is open to the public.

▼被天窗照亮的设计学院中庭空间,the sky-lit atrium in the School of design ©Andreas Meichsner

▼钢制楼梯,steel stairs ©Andreas Meichsner

▼木制元素强调出中庭的空间序列,Wood highlights the central spatial sequence ©Tuomas Uusheimo

在建筑内部,木制的表面突显了空间在建筑中的流动,设计学院和商学院的室内空间各具特色。前者拥有一个自承重的、形如雕塑的钢制楼梯,在中性的背景下显得格外瞩目;后者采用了石灰石、橡木和温暖的金属色调,营造出温馨而又庄严的氛围。

▼商学院中庭空间,the atrium of the school of business ©Verstas Architects

Inside, wood surfaces highlight the flow of the spatial sequence through the building. The schools of design and business have their own characters. In the School of Arts, Design and Architecture, the sculptural, self-supporting steel stairs stand out against a neutral backdrop. In the School of Business, limestone, oak and a warm metal colour create an ambiance that is both cozy and dignified.

▼教学空间围绕中庭分布,project spaces and classrooms are around an atrium ©Verstas Architects

▼石灰石、橡木和温暖的金属色调营造出温馨而又庄严的氛围,
limestone, oak and a warm metal colour create an ambiance that is both cozy and dignified ©Verstas Architects

Väre大楼拥有良好的环保、节能和节水能力。200个自行车停车场和多个更衣室的设置有助于鼓励骑行。地源热汞可以弥补90%的能量消耗,屋顶的太阳能电池板则可以提供约6%的电能。通风系统可根据需求进行调节,并且拥有热回收功能。照明系统同样可控。此外,还有75%的施工废料得到了回收。

The Väre Building is environmentally friendly, energy-efficient and water-saving. 200 bicycle parking places and changing rooms encourage cycling. Ground-source heat pump covers 90% of the heat consumption and roof-top solar panels around 6% of the electricity consumption. Ventilation is demand-controlled and has heat recovery. Lighting is controlled, too. Furthermore, 75% of the construction waste was recycled.

▼室内细部,interior detailed view ©Verstas Architects

阿尔托大学由原先的工程学院、设计学院和商学院合并而来,旨在培养新型人才与创新。设计团队解决的主要问题可以总结为:1.在阿尔托等大师创造的知名建筑环境中更新标志性的功能主义校园。2.在新的校园综合体中统一设计学院和商学院的空间,同时使其不失去各自的特征。3.促进教学方式的更新和进步。设计方案通过重复使用一个简单可调整的模块,创建了集社交和教学为一体的新环境,使大尺度的建筑群得以融入校园的整体景观。

▼工作空间,project space ©Andreas Meichsner

Aalto University is a merger of three earlier universities of engineering, design and business. They were merged to create a university that would foster new kind of talent and innovation. Our challenges were firstly, how to update the iconic functionalist campus and do it in the context of the work of Aalto and the national scenic area status the campus has. Secondly, how to unite the schools of design and business in the new building complex, while maintaining their identities, and thridly, how to foster new ways of learning and teaching, for example, learning with modern techonology, learning together and teaching in constantly changing programmes. Our solution to the challenges was repeating a simple, modfiable module, whose arrangement both creates social learning environments and adapts the large new building complex to the landscape of the campus.

▼建筑夜景,night view ©Andreas Meichsner

Project size: 45400 m2
Completion date:  2018
Project team:  Verstas Architects
Photographs: Andreas Meichsner and Tuomas Uusheimo

More: Verstas Architects

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

任选4多少钱